Triedny nepriateľ

Tak nám zaviedli ďalšiu daň. Ministerstvo ukázalo zmysel pre čierny humor, keď ju nazvalo daňovou licenciou.

Triedny nepriateľ

Pokuta za podnikanie, tým čo sa nedarí, by sedelo viac. Kríza-nekríza, vysoká nezamestnanosť bokom, šetriť sa nikomu nechce, tak sa bude ešte viac zdaňovať. Toto opatrenie sa pridá už k i tak dlhému zoznamu zmien, ktorými sa vláda počas svojho pôsobenia snaží nakopnúť ekonomiku. Bez výnimky ide ale o kopance do citlivých oblastí.

Zvýšenie dane z príjmu právnických osôb na 23 %, čo je v postkomunistickej Európe maximum a preto ekvivalent transparentu „zahraniční investori, dajte sa vypchať“. Zodvodnenie dohodárov, ktorí si za priemerne 200 eur mesačne snažili prácou zlepšiť životy. Hneď je ich o 200 tisíc menej.

Zvýšenie daní a odvodov živnostníkom namiesto toho, aby sme boli radi, že nie sú nezamestnanými. Zvýšenie minimálnej mzdy a garantovanie odstupného zamestnancom podporili zamestnanosť robotov,  keďže  efektívne bránia zamestnávaniu najmä mladých, neskúsených, nízkopríjmových a dlhodobo nezamestnaných.

Zamestnávateľ si každého nového zamestnanca najmä z najzraniteľnejších sociálnych skupín ešte dôslednejšie premyslí. Plošná platnosť kolektívnych zmlúv, zavedenie elektronického výkazu DPH, povinnosť zloženia zábezpeky, ak sa chce podnikateľ stať platiteľom DPH, povinnosť zložiť základné imanie 5000 eur novozaloženej s.r.o. na bankový účet.

Všetko opatrenia, ktoré radikálne zvyšujú radosť z podnikania. Je tu ale jeden problém. Ak niečo viac zdaňujete bude toho menej. Bez podnikateľov ale nie je hospodársky rast, pracovné miesta a ani dane. Nie je preto z čoho platiť zdravotníctvo, školstvo ani samotných politikov či štátnych zamestnancov.

Aspoň v kríze by sa k nim preto mohla vláda prestať správať ako ku triednemu nepriateľovi.

Sme, 8.12.2013

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards