Prázdne obydlia v EÚ

Vstup do eurozóny priniesol aj prílev kapitálu do dovtedy periférnych krajín ako Španielsko, Portugalsko či Írsko. Tieto peniaze sa v mnohých krajinách uchytili najmä v stavebníctve, kde spôsobili náhly a prudký stavebný boom.

Prázdne obydlia v EÚ

S príchodom krízy prišlo aj vytriezvenie a spľasnutá bublina zanechala viac ako 12 miliónov prázdnych bytových jednotiek naprieč Európou (pozn. zdroj má v nadpise 11 miliónov, po sčítaní však počet prekračuje 12 miliónov). Tie sú koncentrované v zopár štátoch, najmä v Španielsku. 

 
V koláčovom grafe vidíte podiel jednotlivých štátov na celkovom počte prázdnych bytových jednotiek. Stĺpcový graf ukazuje počet prázdnych jednotiek na 1000 obyvateľov. Kým v celkovom množstve víťazí Španielsko, v pomere k počtu obyvateľov je až druhé za Írskom a tesne po ňom nasleduje Portugalsko. V Španielsku je prázdnych 14% obydlí  - ako keby sa v Bratislave vyprázdnil kompletne celý Ružinov a podobne pomerné časti v každom jednom slovenskom meste a dedine. Španielsko má ku tomu ešte ďalšieho pol milióna rozostavaných a opustených jednotiek.
 
Upozorňujeme však, že neexistuje žiadna unifikovaná centrálna štatistika prázdnych bytových jednotiek v Európe, preto je treba presnosť a najmä porovnateľnosť týchto dát brať s rezervou.
 
 
INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards