INESS hodnotil programy do eurovolieb

INESS hodnotil volebné programy najväčších politických strán, s ktorými sa uchádzajú o priazeň voličov v blížiacich sa voľbách do Európskeho parlamentu.

INESS hodnotil programy do eurovolieb

Známky a hodnotenie jednotlivých programov nájdete v tomto súbore (PDF). Ako konštatujeme v závere, z programov najviac vytŕčajú strany SaS a NOVA, ktoré ponúkajú systematický a komplexný náhľad na hlavné európske témy. Niektoré strany nie úplne pochopili, aké témy sú na európskej úrovni kľúčové, iné program vyslovene odflákali. U dvoch strán sa nám program nepodarilo nájsť vôbec.

Edit 12.5. 2014

Doplnenie o programy Smer-SD a SNS

Program Smer-SD do eurovolieb sa na webe zjavil v čase vydania nášho hodnotenia. Nie práve kultivovaný formát dokumentu nabáda k úsmevnej  konšpirácii, že vydaniu programu „napomohol“ telefonát INESS s prosbou o logo strany pár hodín pred jeho zverejnením.

SMER-SD známka: 4
Dokument na začiatku upozorňuje na dôležitosť EÚ pre Slovensko. Chváli sa pritom faktami, ktoré by niekto mohol naopak považovať za alarmujúce – napríklad závislosťou až 80 % verejných projektov na peniazoch z EÚ. Nasleduje množstvo hesiel - naplno využívať zdroje EÚ, posilniť investície do budúcnosti (sú aj nejaké investície do minulosti?), silné euro, konkurencieschopný priemysel, podpora vedy, výskumu a internetovej ekonomiky. Ako budú realizované sa už nedozvieme.

+ program nakoniec vznikol. Priamo v programe sú spomenutí aj konkrétni kandidáti
- plný hesiel bez jasnejšieho postupu realizácie

Národniari nás zase obratom informovali (ku cti im slúži, že priateľskou a profesionálnou formou), že program zverejnili, akurát my sme ho nenašli, keďže  sa na stránke nachádza pod názvom Popradské memorandum.

SNS známka: 4
Forma memoranda ako programu je trocha zvláštna. Rozsah zhruba dvoch strán hneď naznačuje, že do hĺbky sa tu nepôjde. Kandidáti za europoslancov by nemali „žiadať realizáciu nasledovných zmien“, ale mali by byť ich realizátormi. Z 15 žiadostí sa dajú dve nazvať konkrétnymi (zastavenie pomoci krajinám, ktoré manipulovali štatistiky a zastavenie zmeny volebného systému). Konkrétny je aj návrh zjednotiť sociálne systémy (vrátane výšky dávok!) a minimálnu mzdu, ale návrh realizácie chýba, hoci viacerí by sme chceli počuť, ako vyrovnať sociálne dávky Dánska a Slovenska. Podobne nereálna je aj žiadosť „zrušiť daňové raje“ (jadrovým útokom?). V oblastiach ako „transparentné prideľovanie grantov“ či „zníženie vplyvu korporácií na politiku“ prakticky všetky slovenské parlamentné strany pravidelne doma zlyhávali, no všetky chcú proti tomuto neduhu bojovať v Bruseli, v čom tento program nie je výnimkou.

+ Názor na zmenu volebného systému, pomerne jasný názor na záchranné pôžičky (ale bez alternatívy)
- 15x čo spraviť, 0x ako to spraviť

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards