Nehorázna nerovnosť

Nosíte Che Guevarru na hrudi a Pikettyho pod pazuchou? Trápi vás nerovné rozdelenie bohatstva? Tak hybaj protestovať pred nórske veľvyslanectvo!

Nehorázna nerovnosť

Nórsky štát, ktorý má zhruba 5,1 milióna obyvateľov a tvorí 0,07% obyvateľov Zeme vlastní až 1% všetkých aktív sveta! Nórske vlády investujú obrovské príjmy z predaja severomorskej ropy a plynu do investičného fondu s názvom Government Pension Fund Global (ešte existuje menší fond zameraný na domáce investície The Government Pension Fund Norway). Tento fond v súčasnosti obsahuje aktíva vo výške zhruba 900 miliárd dolárov, do roku 2020 by mohol dosiahnuť hodnotu 1,1 bilióna dolárov. Vláda nesmie z fondu pre rozpočtové potreby odčerpať viac, ako sú výnosy. Tie boli v roku 2013 okolo 4% (dlhodobo sa pohybujú medzi 2-4%) po zohľadnení inflácie a do rozpočtu pribudlo 117 miliárd nórskych korún, teda niečo cez 14 miliárd eur. Pre porovnanie, celkové príjmy z daní a odvodov o niečo ľudnatejšieho Slovenska boli v roku 2014 necelých 20 miliárd eur.

Fond poskytuje mimoriadne prehľadné štatistiky všetkých svojich investícií. Slovensko patrí medzi niekoľko málo Európskych krajín, kde Nóri neinvestujú do akcií, ale aspoň sa im uľútostilo jednej investície do slovenských štátnych dlhopisov vo výške 210 miliónov eur. Celkovo má podiely v zhruba 8000 spoločnostiach a drží štátne dlhy v trhovej hodnote 156 miliárd eur. Najviac, 11 miliárd eur je podiel Nemecka. Investície v gréckych štátnych dlhopisoch sú necelých 12 miliónov eur, v portugalských 53 miliónov, španielskych 3,2 miliardy, francúzskych 3,83 miliardy a v talianskych  4,3 miliardy eur. Z tohto pohľadu nie je nórsky fond v dlhovej kríze Európy príliš zásadným hráčom. Pre pripomenutie, medzi obete finančnej krízy patrili aj viaceré nórske mestá, ktoré investovali do tzv. subprime hypoték v USA.

Nórsky fond slúži ako ukážkový príklad zodpovedného narábania s petrodolármi na rozdiel od takej Nigérie či Venezuely. Ešte lepšie však ilustrujú ťažkopádne narábanie s termínom nerovnosť vo verejnom diškurze. Je oveľa jednoduchšie obviniť z vykorisťovania toho či onoho úspešného majiteľa globálnej firmy či fondu, než celý národ, ktorý je naviac od čias Vikingov relatívne „neškodný“ a dokonca aj dlhodobo „sociálne“ ladený.

Podstata je však rovnaká. Ak by hneď teraz rozdal nórsky štátny fond akciu po akcii chudobným obyvateľom Afriky, na ich živote by sa za mak nič nezmenilo. Prosperita nie je v schopnosti rozdávať, ale v schopnosti tvoriť.
 

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards