5300 eur na hlavu

Tento text je ekonomickou časťou mailového týždenníka "Zlé peniaze, dobrý život" Juraja Karpiša. Na jeho odber sa môžete prihlásiť tu:  www.jurajkarpis.com

5300 eur na hlavu

Trhy

Americké akciové indexy DOW, NASDAQ aj S&P 500 opäť poposúvali svoje rekordy.

Akcie spoločnosti Amazon sa dotkli magickej hranice 1000 dolárov. To je 1 700 % nárast od začiatku roka 2009, keď sa obchodovali za približne 50 dolárov. A maloobchodníci nebudú mať čo jesť. V USA už vo veľkom zatvárajú. Euro je na hodnote 1,12 dolára. Dolár sa nepohol ani voči zlatu, ktoré sa obchoduje za 1260 dolárov za uncu. Zlatu sa budúci týždeň povenujem intenzívnejšie. Väčšina účastníkov trhu je presvedčená, že americká centrálna banka bude na svojom ďalšom zasadaní o necelé dva týždne pokračovať v opatrnom zvyšovaní základného úroku.

Dobré správy

Trhové sily dokázali v boji s extrémnou chudobou niečo o čom sa sociálnym inžinierom, charite a Svetovej banke ani nesnívalo. Rozmach vlastníckych práv a obchodu v Číne alebo Vietname viedol k potlačeniu extrémnej chudoby. Len za 20 rokov z nej unikli stovky miliónov ľudí. Graf odhaľuje aj tragédiu Afriky.

O dobré správy nie je núdza ani v eurozóne. Nezamestnanosť pokračuje v poklese a dostala sa na úroveň 9,3 %. To je najmenej od marca 2009.

Nezamestnanosť v EÚ je na úrovni 7,8 %, na Slovensku 8,3 %, čo menej než doterajšie minimum zo septembra 2008 (8,7 %).

Za 1,8 bilióna eur

Dobré časy v eurozóne niečo stáli. V rámci európskeho kvantitatívneho uvoľňovania vytvorila Európska centrálna banka na čele s Mariom Draghim od začiatku roka 2015 už viac než 1,8 bilióna nových eur. Nakúpili z nich štátny dlh a dočasný pokoj od trhových cien. To je 5 300 eur na každého občana eurozóny. 21 200 eur na moju domácnosť.

https://ec.europa.eu/commission/sites/beta-political/files/reflection-pa...

Ľudia sú vďační za nízke úroky. Berú si hypotéky a zadlženie domácností rastie. Rastú aj ceny nehnuteľností . Aj Slovensko znižuje deficit verejných financií bezbolestne. Vďaka rastúcim daňovým príjmom bez toho, že by muselo škrtanie rozčuľovať voličov.

Čo sa môže pokaziť?

Keď budú centrálne banky nútené úroky dvíhať a štátne dlhopisy naopak predávať potom sa môže opäť pokaziť všetko. Dlhopisy budú strácať hodnotu. Banky, ktoré ich majú veľa, môžu opäť stratiť svoju solventnosť. Netreba extrém, stačí návrat výnosov k historickým priemerom a 10 ročné dlhopisy členských krajín môžu prísť o viac než 10 % hodnoty. Ak by sa úrok z hypoték vrátil k priemeru 6-7 % z roku 2007, nepoteší to ani hypotekárnych dlžníkov.

Možno úroky už nikdy neporastú. Možno, ale na to by som sa nespoliehal.

Krízu riešiť svadbou

Európska komisia sa zamyslela nad prehlbovaním ekonomickej a monetárnej únie. Chcú dokončenie bankovej únie, fiškálnu úniu, európsku verziu Medzinárodného menového fondu, spoločné poistenie vkladov, ešte viac zdieľania dlhov a rizika v rámci únie. Dokonca volajú po vytvorení spoločných dlhopisov.

V zmysle „Nefunguje nám vzťah? Zoberme sa!“

„Je čas položiť pragmatizmus pred dogmu a budovanie mostov pred individuálnu nedôveru.“ píšu komisári v dokumente. Že práve prístup integrovať čo najviac, najskôr a najhlbšie viedol k eurokríze materiál nereflektuje.

Veľké ambície a eurozóna nevie dodržiavať ani existujúce pravidlá ako je Pakt stability a rastu alebo Fiškálny kompakt.

Bail-In bez bolesti pre talianskeho voliča

Alebo Bail-In pravidlo, podľa ktorého majú pri ozdravení banky trpieť najmä veritelia. Taliansku banku Monte dei Paschi nakoniec skutočne zachráni taliansky štát. Reštrukturalizáciu dohodli s Európskou komisiou. Uhrali to tak, že banka je v podstate solventná, preto ťarcha záchrany nepadne hlavne na veriteľov. Držitelia nezaistených dlhopisov a akcionári sa zúčastnia reštrukturalizácie miernymi odpismi.

Množstvo voličov, teda držiteľov nezaistených dlhopisov z radov verejnosti, reštrukturalizácia nepostihne vôbec. Banka im tieto papiere bezplatne vymení za zaistené dlhopisy, na ktorých nebudú mať stratu.

Komisia uviedla, „ že reštrukturalizačný plán, s ktorým súhlasila, v podstate nie je proti jej novým pravidlám o zachraňovaní bánk“. Taliansku hrozia voľby už túto jeseň. S nimi sa vzhľadom na úspech euroskeptických strán v prieskumoch črtá možnosť referenda v krajine o jej vystúpení z eura. Pred voľbami musí ísť prísnosť pri aplikovaní pravidiel v eurozóne bokom. A pred voľbami je v eurozóne neustále.

Nemecká cenová inflácia spomalila z 2,0 % na 1,4 %.

ShitCoin bublina?

Cez týždeň som sa stretol s Jurajom, ktorý ma kedysi uviedol do novovznikajúceho sveta kryptomien. Vznikajú rôzne alternatívne coiny a ľudia ich skupujú ako teplé rožky. Objavujú sa stále nové Initial Coin Offerings, ktoré sa rozchytajú za pár minút a dosiahnu valuáciu v desiatkach miliónov dolárov. V sektore je kopa centralizovaných predajcov a promotérov „produktu“, pričom hlavnou inováciou bitcoinu je decentralizácia. Spomenul som si na historky z .com bubliny na prelome tisícročí. Kto mal doménu, na toho sa sypali peniaze. Biznis model nikoho nezaujímal, hľadal sa len väčší blbec.

Príbehy bezprácneho, rýchleho zbohatnutia na bitcoine rozihrali predstavivosť ľudí po celom svete. Aj na Slovensku nakupujú ľudia „ShitCoiny“ veriac, že medzi nimi je ďalšia krypto-raketa. Asi je čas na opatrnosť a dávať si na svoje peniaze (aj na slobodu) pozor. Zlé peniaze sú lepšie, než žiadne.

Bitcoin krypto-revolúciu začal a nejaký čas tu asi aj zostane. Slovo dávam Davidovi Stancelovi.

Ako do bitcoinu - krypto-okienko Davida Stancela

Bitcoin sa dá získať tromi spôsobmi. Prvý, je prostredníctvom burzy, na ktorej si vytvoríte účet. Registrácia na burze zvyčajne zahŕňa povinnosť verifikácie svojej identity, a to zaslaním kópie pasu či občianskeho, ako aj bankového výpisu či účtu za vodu či elektrinu. Výnimkou je len zmenáreň Shapeshift, ktorá zamení bitcoiny za iné kryptomeny bez overenia totožnosti. Medzi tradičnejšie burzy, kde možno bitcoiny kúpiť za eurá, patrí napr. americký Coinbase, slovinský Bitstamp či český Coinmate. Ak už raz bitcoiny máte, môžete ich vymeniť za iné alternatívne kryptomeny na burzách ako Poloniex, Kraken či Bittrex.

Druhou možnosťou je kúpa cez bankomat. Niekoľko ich je už aj v Bratislave. Do bankomatu vložíte papierové bankovky a necháte bankomat naskenovať váš verejný kľúč (napr. z mobilu), na ktorý budú poslané nakúpené bitcoiny. Tento spôsob je zvyčajne o niečo drahší ako nákup cez burzu. Tretia možnosť spočíva vo vyhľadaní predajcu danej digitálnej meny prostredníctvom na to určených platforiem. Tu si však treba dať pozor na to, s kým obchodujete a vyhľadať si predajcu s dobrou reputáciou.

 

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards