Zázračné lieky: ako ich zaplatiť a neskrachovať

Téma nových a drahých liekov bude v nasledujúcich rokoch na popredných miestach v spoločenskej diskusii. Množstvo zdrojov v zdravotníckom systéme je obmedzené, preto musia existovať kvalitné mechanizmy, ktoré budú tieto obmedzené zdroje rozdeľovať na rôzne liečby.

Zázračné lieky: ako ich zaplatiť a neskrachovať

Nie je možné zabezpečiť voľný bezplatný prístup k akejkoľvek novej liečbe, je však možné spraviť prehľadnejší a predvídateľnejší systém, ušetriť zdroje a použiť ich tam, kde budú mať najväčší prínos pre pacienta.

Liekovú politiku na Slovensku charakterizuje nedodržiavaniu pravidiel, najmä zo strany štátu, veľký spoločenský tlak, ktorý často vedie k nesystémovým politickým zásahom, nedostatok dát o spotrebe liekov, ale aj o účinnosti liečby.

V nasledujúcich rokoch prídu na trh desiatky liekov, ktoré budú stáť státisíce eur na jedného pacienta. Pre nepripravené prostredie to bude znamenať finančnú pohromu, väčšiu neistotu pre pacientov, aj frustráciu pre lekárov.

Preto navrhujeme niekoľko opatrení:

  • Lepšiu komunikáciu s pacientom, ale aj medzi sociálnym a zdravotným systémom.
  • Lepší zber a vyhodnocovanie dát, ktoré poslúžia ako báza pre farmakoekonomické rozhodnutia.
  • Posilnenie solidárnej funkcie (pomoc pri katastrofických diagnózach) na úkor spotrebnej funkcie („každodenné“ diagnózy).
  • Príprava regulačného prostredia na inovatívne spôsoby financovania drahej farmakoliečby – Managed Entry Agreements, anuitné splátky a podobne.

Tieto témy sú obsahom novej publikácie Zázračné lieky: ako ich zaplatiť a neskrachovať. Môžete si ju voľne stiahnuť ako pdf na stránke iness.sk.

Tlačová správa dostupná aj tu.

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards