Ministerstvo zdravotníctva musí zabrať

Kým verejnú diskusiu zabávajú témy neexistujúcej pandémie a komisie odborníkov na reptiliánov, uniká nám to podstatné v najdôležitejšom rezorte.

Ministerstvo zdravotníctva musí zabrať

Problémy v zdravotníctve sú akútneho charakteru – pre Plán obnovy, aj kvôli finančnej diere, ktorá hrozí pravidelne obmedzením poskytovania zdravotných služieb.

Napríklad maximálne čakacie lehoty na operácie. Tie mali byť zavedené už od januára tohto roka. Kvôli (objektívnym) nedostatkom prípravných prác ešte z minulosti bolo ich spustenie odsunuté o rok. Časť opozície a verejnosti žiadala nôž na krku ministerstvav podobe len polročného odsunu. No pol rok ubehol a z prostredia sa ozývajú hlasy, že bude zázrak, ak to ministerstvo stihne aspoň za ten sľúbený rok.

„Čakačkám“ je príbuzná Optimalizácia siete nemocníc, teda roztriedenie nemocníc a koncentrácia medicínskych činností v nich. Aj tu platí, že motor, karoséria aj volant sú, ale auto nemá kolesá. Chýbajú niektoré vykonávacie predpisy a metodiky.

Alebo Katalóg zdravotných výkonov. Je to zoznam všetkých výkonov v ambulantnej sfére, ktorý definuje „produkciu“ ambulancie. Sektor zotrvačne existuje na zmrzačenom starom katalógu, ktorý má už zhruba 20 rokov. Rovnako dlho trvá výroba nového, po ktorom ambulancie zúfalo kričia už roky. Pred pár dňami bola jeho pilotná verzia potichu odsunutá o ďalších pár mesiacov do budúcnosti.

Ak je ministerstvo v niečom rýchle, sú to personálne zmeny. Len od apríla to bol vyvolaný čiastočný rozpad projektového tímu Martinskej nemocnice, zmena zákona o NIHO, ktorej okatým cieľom je výmena riaditeľa, alebo čerstvé nečakané hodinové prepustenie šéfa Inštitútu zdravotných analýz.

Netvrdím, že si všetci na ministerstve sedia na rukách. Je to jedno z mála miest, kde stále existujú ľudia nadchnutí pre reformy. Opravujú sa chyby pri čakačkách, pracuje sa na predpisoch pre optimalizáciu siete a aj ten Katalóg údajne napreduje. No ako pri každých zásadných zmenách aj tu platí, že za nimi nesmie stáť len zopár úradníkov, dokonca nestačí ani ministerka.

Musí za nimi stáť celá vláda. Nejedna zmena pravidiel znamená aj zmenu finančnú. Napríklad od nového Katalógu sa očakávajú vyššie zdroje pre ambulancie. Ale tu musí dať jasný signál zase Ministerstvo financií.

Výhovorkou nie je ani tvrdenie, že súčasné vedenie nie je na stoličkách ani rok. Vo väčšine prípadov sa jedná o projekty, ktoré nevznikli včera. Mnohé majú roky. Do konca roka majú na ministerstve veľa odložených záväzkov. Uvidíme, či sa nakoniec aspoň niektoré podarí naplniť.

HN, 13.7.2024

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards