Ceny stúpajú, zatiaľ čo dopyt po rope klesá

 Pred pár dňami ceny benzínu najprv prekonali 1,5€ a takmer okamžite vyšplechli až k 1,6€. Najpopulárnejším vysvetlením tohto rastu je neustále rastúci dopyt po čiernom zlate, fakty však hovoria o inom.

Ceny stúpajú, zatiaľ čo dopyt po rope klesá

Iste, dopyt po rope výrazne narástol od čias, keď starý otec na dvore nakopával Jawu Pionier, ale zároveň s ním rástla aj ponuka. V poslednej dekáde neustále klesá spotreba ropy v USA aj v Európe. Za posledný rok, teda v období najväčšieho rastu cien ropy od leta 2008, klesla reálna spotreba ropy v USA o 5,4% a benzínu o 7,2%. Spotreba ropy v Ázii rastie, ale celkový nárast  spotreby vo svete je zhruba 1-2% ročne, v rokoch 2008 a 2009 bol dokonca pokles spotreby. Meniaci sa podiel kontinentov na spotrebe ropy ilustruje nasledujúci obrázok:  

 
International Energy Agency (IEA) predpovedá pokles dopytu po rope z rozvinutých krajín aj na rok 2012, a v rozvojových mierny rast 2,8%. Prečo teda cena ropy tak prudko rastie? Odpoveď treba hľadať mimo Blízkeho východu. Kolo za kolom kvantitatívneho uvoľňovania v Európe, ale hlavne v USA, zanecháva na trhu zväčšujúcu sa kopu peňazí, ktorú sa investori snažia niekam umiestniť. Obľúbeným cieľom kde uložiť prebytočnú likviditu sa tak stali futures na ropu, aj vďaka hrozbe vojny na Blízkom východe. Tim Evans, analytik z Citigroup tvrdí, že nárast dlhých pozícií na ropných futures West Texas Intermediate na New York Mercantile Exchange dosiahol za 5 rokov 70%. 
 
Čo je najpodstatnejšie, začínajú sa priznávať aj hlavní vinníci. Vincent R. Reinhart, bývalý riaditeľ oddelenia monetárnych záležitostí vo FED, prehlásil, že kvantitatívne uvoľňovanie zdvihlo ceny ropy pre amerických spotrebiteľov. 
 
INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards