Bitcoin prestáva byť hračkou geekov

Počuli ste už o Bitcoine a máte aspoň základné tušenie o jeho fungovaní? Ak áno, radíte sa k výraznej menšine. No je dosť možné, že práve v roku 2013 sa to zmení. Virtuálna mena založená na počítačovom šifrovaní pomaly vystupuje zo sveta počítačových hard-core nadšencov a dostáva sa na stránky médií v súvislosti so zaujímavými projektmi.

Bitcoin prestáva byť hračkou geekov

Ku koncu roka sa sformovala Nadácia Bitcoin, ktorá chce finančne motivovať vývojárov aplikácii, ktorí dosiaľ prevažne pracovali ako nadšenci. Ešte významnejšou podporou môže byť oznámenie spoločnosti Wordpress, najrozšírenejšej blogovej platformy, o akceptovaní Bitcoin platieb. Stane sa tak pomocou služby BitPay, v ktorej je po roku fungovania zaregistrovaných už viac ako tisíc obchodníkov. Jednou z kľúčových prekážok masovejšieho rozšírenia Bitcoinu sú hotovostné platby. Nie je úplne jednoduché zmeniť Bitcoiny za peniaze a kúpiť si za ne napríklad langoš na stanici. No aj tento problém sa rýchlo darí stierať. Služby ako bitpay alebo Bitinstant umožňujú rýchle presuny peňazí medzi vašim bankovým a Bitcoin účtom. Pomocou aplikácii pre mobilné telefóny a QR kódov sa tak možnosť platiť v kamennom obchode Bitcoinami s ich následným prevodom na bežný bankový účet obchodníka stala reálnou.

Začiatkom decembra vznikla aj prvá Bitcoin banka. Bitcoin Central je registrovaná vo Francúzsku a partnerom sú spracovateľ platieb Aqoba a banka Credit Mutuel. Signálom rastúcej významnosti sú aj reakcie úradov. Slovutná ECB dokonca v novembri zmienila Bitcoin vo svojej správe.

Bitcoin nadnes ostáva zaujímavou hračkou, no zároveň predstavuje svieži vietor pre ľudí, ktorí sa nechcú spoliehať iba na dnešný systém centrálneho bankovníctva.
 

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards