Nie je rebrík ako rebrík

Ministerstvo vnútra vlani nakúpilo automobilové rebríky pre hasičov o státisíce eur drahšie ako v tom istom období platili za rovnaký typ v Českej republike. Ministerstvo kúpilo od firmy Stražan štyri rebríky Metz L39 na podvozku Mercedes Benz spolu za 2,6 mil. eur.

Nie je rebrík ako rebrík

Jeden tak vrátane voliteľnej výbavy vyšiel na takmer 640-tisíc eur, naši západní susedia však za kus zaplatili len 480-tisíc eur. Po prirátaní požiarneho príslušenstva je rozdiel v prospech ČR vyše 136-tisíc eur na jedno auto. Z ušetrených peňazí by nám tak vyšlo ešte na piate vozidlo.

Ministerstvo sa hájilo tým, že Slovensko nakupovalo hasičské rebríky a Česká republika záchranárske rebríky. Český Hasičský záchranný zbor však oponuje, že európska norma medzi týmito typmi nerozlišuje. Konštrukcia rebríkov je jednotná a rebríky sú vhodné na plnenie všetkých úloh vyplývajúcich hasičom zo zákona. Predpisy sú prevzaté rovnako aj do slovenskej normalizačnej sústavy.

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards