INESS opäť súčasťou Politickej akadémie

Politická akadémia je expertný nadstranícky vzdelávací program pre tých, ktorí chcú politiku robiť zodpovedne, korektne, a s prehľadom. Cieľom programu je pomôcť v politike presadzovať kompetentnosť, kritické myslenie, a vybaviť absolventov nástrojmi a zručnosťami na správu vecí verejných bez ohľadu na ideológiu - program nepreferuje konkrétne politické strany, ale snaží sa poskytnúť komplexný pohľad na politické spektrum.

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.

Rezervy ako bianko šek

Rozpočet je plán do budúcnosti. Verejný rozpočet má však aj inú funkciu – je to nástroj verejnej kontroly využívania prostriedkov daňových poplatníkov. Politici totižto narábajú s peniazmi, ktoré im nepatria a tak sa môže stať, že ich nepoužijú na zlepšovanie verejného blaha, ale na nejaký iný, menej šľachetný cieľ.

Potrebuje každý operačný program vlastné logo?

V roku 2009 Konzervatívny inštitút analyzoval ceny log jednotlivých operačných programov na čerpanie európskych fondov. Výsledkom tejto analýzy bolo zistenie, že štát mohol na logách ušetriť až 260 225 EUR. Po ôsmich rokoch sme sa opäť pozreli na danú problematiku. Tentokrát nie z pohľadu konkrétnych cien a verejných obstarávaní, ale z pohľadu ich celkovej zmysluplnosti.

Mobilná appka Tvoja cena štátu

Skvelá správa (zatiaľ) pre majiteľov zariadení s Androidom! V rámci nášho dlhodobého projektu Cena štátu sme v spolupráci s vývojárom Michalom Gulbišom pripravili našu prvú mobilnú aplikáciu nazvanú Tvoja cena štátu.

Účet za služby štátu

INESS každoročne publikuje bloček – Účet za služby štátu, ktorý jednoduchou formou ilustruje, koľko každý občan Slovenska zaplatí za jednotlivé služby štátu. Suma 5 657 eur predstavuje podiel celkových príjmov štátu a počtu obyvateľov Slovenska, vzťahuje sa teda na každé batoľa, pracujúceho, či invalidného dôchodcu.

Dôležitý bloček do lotérie

V INESS každoročne vystavujeme bloček, ktorý je najhorúcejším kandidátom na podanie do štátnej bločkovej lotérie. Nie, nejde o bloček, ktorý má byť podnetom pre daňovú kontrolu dotknutého subjektu (aj keď...), ale o Účet za služby štátu. Tento pozdrav občanom by mala síce po správnosti vystavovať a posielať vláda, no keďže tá to so zrozumiteľnou medializáciou  nákladov za fungovanie štátu nepreháňa, zobrali sme bremeno informovanosti na svoje plecia.

Stránky

Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards