Deficit dnes sú vyššie dane zajtra

13. marca 2019 o ‏‎7 hodine a 36 minúte som si odfotil stránky ministerstva financií, kde bol zobrazený citát bývalého ministra Petra Kažimíra: Slovensko bude mať vyrovnaný rozpočet v roku 2019.

Spravil som to preto, lebo som Kažimírovmu výroku neveril. A dnes mu už neverí nikto, ani jeho nástupca, nový minister Kamenický.

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.

S deficitom na večné časy

V histórii Slovenskej republiky sme ešte nikdy nemali vyrovnaný rozpočet. Vlády hospodária v červených číslach bez ohľadu na to, čo sa deje okolo nich. Je jedno či vonku zúri kalamita v podobe hospodárskej krízy (a deficity oscilujú okolo 5% HDP), alebo zažívame slnečné dni vysokého ekonomického rastu (a deficity sa pohybujú v rozmedzí 1-3 % HDP) . Politici jednoducho preferujú život na dlh za všetkých okolností.

Ministerstvo kultúry v rozpočte 2017

V rozpočte na rok 2017 si naplánovalo ministerstvo kultúry, že zvýši výdavky na inštitucionálnu podporu organizácií rezortu a na dotačný systém. Na prvú kapitolu pôjde tento rok o skoro 30 mil. eur viac ako šlo minulý rok (navýšenie o 30%) a na dotačný systém pôjde o 6 mil. eur viac (navýšenie o 60%).

Čo nájdeme v rozpočte na rok 2017

Tento rok vláda vyberie o dve miliardy eur viac, ako si pred dvoma rokmi naplánovala, no verejný deficit bude vyšší oproti pôvodnému plánu. A to rovno o jednu miliardu. Plán bol totižto vyrovnaný rozpočet. To znamená len jedno – vláda premieňa veľkú časť neočakávaných príjmov na výdavky.

Stránky

Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards