Europoslanci chcú viac peňazí

Hospodárska kríza tvrdo dopadla na viaceré znevýhodnené sociálne skupiny, a jednou z nich sú očividne aj europoslanci.

Europoslanci chcú viac peňazí

Inak sa dá ťažko vysvetliť, že europoslanci, vedení vo vzácnej jednote svojim predsedom Martinom Schultzom (Slovákom známy z nedávneho rozhovoru so Sulíkom), požadujú navýšenie rozpočtu Európskeho parlamentu o viac ako 50 miliónov euro. Celkové výdaje parlamentu by tak dosiahli zhruba 1,8 miliardy euro. Námietky niektorých vlád (najmä britskej), že to v súčasnej situácii nie je príliš vhodné, odmietli s tvrdením, že takéto „umelé škrty“ by ignorovali ich skutočné potreby.

Poslanci chcú hlavne posilniť svoj rozpočet určený na propagandu. Výdavky na komunikáciu a PR by mali vzrásť o 24%, výdavky na audio-vizuálne informácie o 36% (to zahŕňa 8 miliónový rozpočet na EuroparlTV, online televíziu s programami o parlamentnom dianí, ktorá má priemernú sledovanosť 830 eurodivákov denne). Poslanci tiež tlačia na vybudovanie Domu európskej histórie (náklady 22 miliónov budúci rok, 107 miliónov celkovo). Dotácie parlamentným frakciám by mali vzrásť takmer o 10%, napriek tomu, že (pôvodne tajné) vnútorné audity ukazujú, že tieto peniaze nie sú takmer nijak kontrolované.

A to nerátame už existujúce náklady 150 miliónov euro na presun celého parlamentu raz mesačne do Štrasburgu, nákup väčších poslaneckých kancelárii za 31 miliónov, ktoré sú opäť v tomto francúzskom meste, využívané jeden deň v týždni, či Parlamentárium za viac ako 18 miliónov, kde si môžu návštevníci vychutnať 360°obrazovku s prenosmi z parlamentu, či detičky zahrať 150 minútovú virtuálnu hru na poslancov.

Prečo toľká starosť o vlastný imidž? Jedným z dôvodov je rekordne nízka účasť európskej verejnosti na eurovoľbách v roku 2009, a s poklesom nezáujmu o voľby hrozí silnejšie postavenie euroskeptických strán vo voľbách v roku 2014. Ale bude v tom aj trocha samoľúbosti. Ako sa vyjadril europredseda Martin Schultz, „väčšina verejnosti vníma europoslancov ako nepotrebné ľudské bytosti,” a to treba zmeniť.

K tomu ostáva len dodať – veľa šťastia!

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards