Koľko stojí obec?

Jednou z každoročných aktivít INESS je zverejnenie účtu za služby štátu, v rámci ktorého vyhotovujeme bloček, na ktorom si každý občan nájde cenu zásadných položiek rozpočtu verejných financií. Uvedená cena je suma pripadajúca na jedného občana Slovenskej republiky, každý si tak môže urobiť lepšiu predstavu o tom, koľko ho štátne služby vlastne stoja.

Koľko stojí obec?

S potešením sme prijali informáciu, že bločkom sa inšpirovali v obci Ostrý Grúň a vyhotovili svoj vlastný bloček za služby obce. Obec mala v roku 2012 534 obyvateľov a jej celkové výdavky dosiahli 240 753 eur. Rozpočítané na jedného občana vyzerali výdavky nasledovne:

Z bločku sa tak môžu občania dozvedieť, že skoro polovicu ročného rozpočtu obce tvorila prevádzka úradu, školy a škôlky, ale aj to, že celkovú cenu za služby sa podarilo medziročne znížiť takmer o 20%. Rovnako obec medziročne znížila dlh, ktorý však stále dosahuje 184 eur na jedného občana.

Sme radi, že náš projekt poslúžil ako inšpirácia pre zrozumiteľnejšiu prezentáciu verejných výdavkov, a snáď aj napomôže komunikácii občanov s miestnou samosprávou. Dúfame, že sa nápadom inšpirujú aj ďalšie obce, mestá či inštitúcie.

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards