Bitcoin žije a darí sa mu skvele

Na jar tohto roku bol Bitcoin horúcou témou v spoločnosti. Jeho cena vyletela na 250 dolárov a vypukol doslova bitcoinový ošiaľ.

Bitcoin žije a darí sa mu skvele

Následne však prišlo niekoľko neblahých udalostí. Cena sa prepadla späť k úrovni okolo 100 dolárov a úrady vo viacerých štátoch priškripli veľké bitcoinové burzy. Záujem médií padol a nejeden človek si povedal, že bublina praskla a táto hračka geekov je pre bežných ľudí mŕtva.

Ak ste sa pár mesiacov nepozreli na cenu Bitcoinu, pozrite sa teraz. Ale predtým si sadnite, pretože v momente písania tohto článku Bitcoin už dosiahol hranicu 900 dolárov a po krátkom páde osciluje okolo 650 dolárov. Trhová kapitalizácia tohto garážového projektu neznámeho (?) autora dosahuje 5,5 miliardy dolárov. Na toľko si momentálne ľudia cenia možnosť používať decentralizovanú, nemanipulovateľnú a anonymizovateľnú menu.

Je pravdepodobné, že príde korekcia súčasnej ceny, tak ako prišla na jar. No rovnako pravdepodobné je, že Bitcoin túto korekciu prežije v zdraví. Od jari sa svet Bitcoinu závratne rozrástol. Kamenné obchody, kde akceptujú Bitcoin, rastú vo svete ako huby po daždi, vrátane bratislavskej pobočky siete známych bagetérií. E-shopy, akceptujúce Bitcoin rastú ako huby po jadrovom zamorení. Kúpite si zaň nielen hosting, či monitor, ale aj dovolenku, právne a lekárske služby, či pivo v krčme. Na webe sa pred časom zjavila dokonca ponuka rozľahlého pozemku pri Bratislave s vyvolávacou cenou 3500 btc. Rozširujú sa aj možnosti pre investorov, keď sa zjavilo viacero derivátov, či možnosť investovať do elektronických Bitcoin baní. V Bratislave má byť tento týždeň dokonca inštalovaný Bitcoin automat.

Bitcoin bez úhony prežil aj úder spred pár týždňov, keď americké orgány dokázali zlikvidovať legendárny nelegálny e-shop Silk Road. Potvrdilo sa, že nákup zakázaných tovarov tvorí len zlomok záujmu o Bitcoin. Pripomíname, že aj váš obľúbený think tank môžete podporiť Bitcoinom!

 

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards