Štát daň z cukru nezavádza kvôli zdraviu

V mediálnom priestore sa v posledných mesiacoch pravidelne objavuje téma dane zo sladených nápojov a aktuálne to vyzerá tak, že bohatá zbierka slovenských daní bude pod zámienkou motivovania „spotrebiteľov k zdravšiemu spôsobu života“ mať nový prírastok. Práve odôvodnenie návrhu však pôsobí prinajmenšom zvláštne. Na to, že štát ide zdaniť skupinu produktov, ktorých spotreba posledných vyše 10 rokov klesá aj bez dane, sme už upozornili v našej publikácii, rovnako ako sme poukázali na to, že miera obezity a nadváhy rastie aj v krajinách, ktoré podobnú daň zaviedli. V tomto texte však spravíme krok späť od samotného opatrenia a pozrieme sa na dôveryhodnosť prezentovaných úmyslov v širšom kontexte štátnych aktivít.

„A teď si vás zdaním všecky!“ Tiché zdanenie, o ktorom Ministerstvo financií mlčí

Predstavte si, že podnikáte. Máte malú firmu, prípadne živnosť, a darí sa vám akurát tak, aby ste si naprieč náročným časom udržiavali rovnakú životnú úroveň. A potom zrazu, bez toho aby sa vaše príjmy v porovnaní s cenami okolo vás zvýšili, vám štát povie, že už zarábate dostatočne veľa na to, aby ste na daniach platili viac. Môže sa vám to zdať absurdné, avšak podobnú situáciu každoročne zažíva časť slovenských podnikateľov. Takouto udalosťou je vznik povinnosti registrácie pre daň z pridanej hodnoty (DPH).

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.

Daňový masaker

Úradnícka vláda nechala novej vláde návod na daňový masaker. Ak to bude vláda Smeru, s chuťou si tento zoznam pozrie. Veď ich bývalý minister Kažimír za 6 rokov zvýšil alebo zaviedol 19 nových daní.

Chudák fajčiar

Potreba konsolidácie verejných rozpočtov je už snáď zrejmá aj v stranách, ktoré majú pocit, že zdroje sú bezodné a zadarmo a investori na celom svete túžobne čakajú, aby požičali práve zadlženému Slovensku. Začínajú sa objavovať konsolidačné plány, Inštitút finančnej politiky na Ministerstve financií SR publikoval dopady úsporných a daňových opatrení na HDP. Takmer vo všetkých plánoch riešenia neúmerného rastu výdavkov nezodpovedných vlád v posledných rokoch sa nachádza zvyšovanie spotrebných daní z tabakových výrobkov. A mňa – hoci nefajčiara - fascinuje, že bez akejkoľvek diskusie.

Chrumkavé nadmerné zisky

Rozdávať voličom darčeky je príjemné. Ak pošlete „na detičky“ 100 eur, je to takmer naisto čistý politický zisk. Aj preto sme za posledných pár rokov videli mnoho desiatok sociálnych opatrení (prestali sme ich rátať pri čísle 60 ešte za minulej vlády).

Stránky

Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards