Zavedenie minimálnej sadzby dane z príjmov

INESS sa pripojil k početnej skupine think-tankov, ktoré nesúhlasia so zavedením minimálnej sadzby dane z príjmov právnických osôb pre veľké spoločnosti. V nasledujúcom texte si môžete prečítať zhrnutie stanoviska, ako aj samotné stanovisko, ktoré bolo zaslané Európskym inštitúciám a poslancom Európskeho parlamentu. Anglická verzia je dostupná na tomto linku.

Na účet next generation

Podľa 63 percent Talianov EÚ v pandémii zlyhala. A na otázku, kto bol ich najdôležitejším partnerom v najhorších dňoch COVID-19 krízy, iba 4 percentá spomenuli EÚ, zato 25 percent menovalo Čínu...

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.

INESS za daňovú konkurenciu v EÚ

V EÚ dlhodobo panuje snaha obmedziť voľnosť členských štátov v tvorbe daňovej politiky. Jedným z nástrojov je odstránenie potreby jednohlasného rozhodovania pri prijímaní nových spoločných európskych daňových zákonov.

Európska ochrana spotrebiteľa na hlavu

 Počuli ste už pojem „vrtuľníkoví rodičia“? Sú to prehnane starostliví rodičia, ktorí ako vrtuľníky krúžia v každej situácii okolo svojich potomkov, neustále ich korigujú a komandujú. Výsledkom sú rozmaznané ufňukané deti, neschopné samostatného konania a rozhodovania.

Ekonomická negramotnosť v prípade pokuty pre Google

Európska komisia udelila Google rekordnú pokutu 4.3 miliardy eur a požaduje zásadné zmeny v jeho business modeli kvôli údajnému porušeniu pravidiel hospodárskej súťaže pri operačnom systéme Android. Komisia tvrdila, že Google zneužíval výrobcov smartfónov na zabetónovanie svojej dominantnej pozície, zviazaním prístupu do Google Play Store s ďalšími produktmi Google, ako je prehliadač Chrome, či Google mapy.

Čo prinesie nová strana v nemeckom parlamente?

V Nemecku sa koncom septembra konali parlamentné voľby. Podľa očakávaní zvíťazila strana kancelárky Angely Merkel, ktorá úraduje na tomto poste už od roku 2005. V tomto ohľade nič nové, veľký  rozruch však spôsobilo zvolenie strany AfD – Alternative für Deutschland (Alternatíva pre Nemecko) do spolkového parlamentu.

Stránky

Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards