Škálovanie zdravotníctva

Po storočí skúseností s pásovou výrobou si dnes vieme predstaviť zvyšovanie priemyselnej výroby vcelku hmatateľne. Avšak v prípade služieb, kde si každá dodatočná jednotka produkcie vyžaduje dodatočnú ľudskú prácu, je škálovanie náročnejší koncept.

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.

Kto dohliadne na kvalitu

Predsedníčka Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) bola odídená. Jej dva roky vo funkcii boli divoké a zameranie úradu na jedinú tému zdravotníctvu, zisk poisťovní, sotva nejak prospelo. Napriek tomu však hlbšie naviazanie ÚDZS na vládu zmenou kompetenčného zákona považujem za zlý krok. No v 20-ročnej histórii ÚDZS bola jeho nezávislosť vždy skôr iluzórna.

Čo je cieľom zdravotníctva

Pri rozhovoroch na tému zdravotná politika sa objavujú desiatky rôznych tém. Väčšinou sa jedná o pomerne úzke a technické záležitosti. Je to pochopiteľné, pena dní je naplnená novelami, rozpočtami, akútnymi problémami.

Chaos plánovaného zdravotníctva

Proponenti pevného politi... pardon „odborného“ riadenia zdravotníctva často argumentujú, že zdravotníctvo nemožno ponechať „trhovému chaosu“. Kto to kedy videl, aby o cenách či objemoch financií nerozhodoval úradník, ale dohoda dvoch účastníkov trhu?

Stránky

Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards