Nová EÚ regulácia DMA nadobudla účinnosť

Zákon o digitálnych trhoch (The Digital Markets Act - DMA), nové nariadenie Európskej únie, nadobudol účinnosť v máji 2023. Litovský think tank Lithuanian Free Market Institute vypracoval štúdiu, v ktorej upozorňuje na nedostatky a možné nezamýšľané dôsledky zavedenej regulácie. Prinášame jej krátke zhrnutie, celú analýzu si môžete stiahnuť tu.

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.

Vytlačené investície

Politici radi presviedčajú voličov v tom, že oni vedia robiť veci spravodlivejšie, lacnejšie, efektívnejšie, jednoducho lepšie ako ten nenásytný, zákerný, na zisk orientovaný trh. Miliardy na stole im teraz dajú možnosť demonštrovať to naživo. Popri železnici, pošte, či zdravotníctve bude štát v zastúpení politikmi intenzívnejšie vstupovať do ďalších a ďalších sektorov v ekonomike. Už vznikla štátna IT firma, hovorí sa o  štátnom developerovi, no a najnovšie z trnavskej samosprávy zaznelo, že z balíka by bolo fajn stavať verejné zariadenia na energetické zhodnocovanie odpadu, ľudovo „spaľovne“.

Politici ako investori

Kto je Veštec z Omahy? Samozrejme, Warren Buffet. Meno tohto investora môžeme pokojne zaradiť medzi svetové celebrity po boku Lionela Messiho a Arnolda Schwarzeneggera. Jeden má čuch na loptu, druhý na dychberúce akčné filmy no a Buffet má čuch na investície.

Stránky

Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards