Hodnotu za peniaze teraz potrebujeme

Keď pred 7 rokmi vznikol Útvar hodnoty za peniaze, v odbornej verejnosti vypuklo nadšenie. Nezdieľal som ho až tak srdečne. Voči technokratickému prístupu k životu som opatrný. Jednotlivci sú ním väčšinou redukovaní na tvorcov HDP v lepšom prípade, platcov daní v tom horšom.

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.

Táto vláda sa opustila

Vláda plánuje použiť jednu miliardu eur na navýšenie platov verejných zamestnancov. Počas najbližších dvoch rokov vzrastú ich mzdy o 21,2 %. To je v zásade suma, ktorá pokrýva očakávanú infláciu na tento a budúci rok. Vláda tento krok oznamovala na pompéznej tlačovke ako výbornú správu, ale zabudla oznámiť dva veľké problémy: „Čo zamestnanci v ostatných odvetviach?“ a „Čo na to verejné financie?“.

Rozpočet sa dá zostaviť aj bez vyšších daní

Súčasné balíčkové turbulencie priniesli tvrdenie ministra financií o nemožnosti zostaviť rozpočet verejných financií bez vyšších a nových daní. Takéto tvrdenie považujeme za mýtus, ktorý financmajstri oprašujú pomerne často. Zamieňajú si pritom slovíčko „nedá sa“ so slovíčkom „nechceme“.

Čo s Kičurovými rezervami

O štátnych hmotných rezervách sme počuli najmä vďaka Kajetánovi Kičurovi. Toto meno bude ešte nejakú dobu spojené s netransparentným a nehospodárnym nakladaním s verejnými financiami počas koronakrízy. Štátne hmotné rezervy však existovali pred Kičurom a budú aj po ňom. 

Stránky

Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards