Príliš ambiciózne ciele

V priebehu rokov 2018-2022 sa viackrát menili tzv. zelené ciele. Ešte v roku 2018 sa počítalo s 32% podielom obnoviteľných zdrojov (ďalej OZE) v roku 2030, teraz je to o tretinu viac, už 42,5%.

Plynový terorista

Vlády Roberta Fica zažili jediné ťažšie obdobie, keď tá v roku 2009 naivne vkráčala do tsunami na finančných trhoch. Hlavnú porciu ťažkých časov však následne zlízla Radičovej vláda.

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.

Elektromobilné sny

Prečo je na Slovensku málo elektromobilov? Pretože sú stále drahé a Slováci relatívne stále chudobní. Tak jednoduché to je. A to elektromobilom štát „pomáha“ na troch frontoch.

Energetický socializmus

Energetický socializmus pokračuje. Slovenskí politici akoby si pamätali skoré deväťdesiate roky a vtedy nenávidené spojenie „liberalizácia cien“ ich doteraz strašilo. Európa sa zmieta v energetickej kríze, trhové ceny plynu či elektriny na celom kontinente sú násobne vyššie, než vo zvyšku sveta. Akurát slovenské domácnosti nesmú objektívnu realitu pocítiť. Predsa nemôžu byť politici tak „suroví“, aby im zakázali vykurovať byty na 25 °C a celú noc svietiť na vyhrievané bazény. Luxusne dotované ceny energií bez obmedzenia spotreby sú tým najhorším riešením súčasnej situácie, ktorá vyžaduje úspory a investície.

Horúce peniaze a studená zima

Nepripomína vám to prvé covidové dni? Najskôr ignorovanie všetkých varovných príznakov a následne panika a explózia zlých a hlúpych nápadov, pardon – „riešení“. Hovorím samozrejme o cene elektriny a plynu.

Extrémne drahé ušetrené emisie

Koľko stojí fotovoltikou ušetrená jedna tona emisií CO2? Jednoducho položená otázka, na ktorú nie je jednoduchá a jediná odpoveď. V tomto texte sa obhliadneme do minulosti, na fotovoltiku, ktorá už dnes elektrinu dodáva.

Stránky

Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards