Market Finesse 9-10/2023

Po každých parlamentných voľbách zvyknem písať: voľby dopadli. Skúsenosť (vrátane tej predposlednej) ma naučila nehodnotiť výsledky ľudového hlasovania skôr, ako dôjde ku konkrétnym politickým činom. 

Market Finesse leto/2023

Toto číslo Market Finesse vychádza po pármesačnej odmlke. Tá nebola spôsobená nedostatkom obsahu, práve naopak. V INESS ale aj vo fantáziách politikov sa toho udialo v predvolebnom období toľko, že sme newsletter museli kvôli kvantu práce na čas odkloniť na vedľajšiu koľaj. Rest ale týmto číslom doháňame a opäť sa môžete tešiť na zaujímavé čítanie.

Market Finesse 1/2023

Vitajte pri prvom tohtoročnom čísle Market Finesse! Sám nemôžem uveriť skutočnosti, že sa vám z tohto miesta prihováram (takmer) každý mesiac už osemnásty rok.

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.

Market Finesse 11-12/2022

Čo si dostal na Vianoce? Znela otázka v bradatom detskom vtipe. Bitku, bola odpoveď. Pod vianočný stromček dostali občania tejto krajiny pád vlády. Na rozdiel od bitky to mnohí vnímajú pozitívne: možno sa skončila dvojročná éra populistických a nesystémových opatrení a zrýchlených legislatívnych procesov bez odborných diskusií, hodnotenia a pripomienkovania. Zásadné zhoršenie stavu verejných financií, ktoré sme zažívali v priamom prenose a ktoré sa rozhodne nedá hodiť na koronavírus ani ruskú inváziu na Ukrajine (až 6 krajín EÚ by malo mať v roku 2023 dlh nižší, než mali v roku 2019 pred krízami).

Market Finesse 9-10/2022

Milí priatelia,

po mesačnej odmlke vás opäť vítam pri čítaní nového čísla Market Finesse. Za vynechaním septembrového čísla nie je nič iné ako nedostatok času. Udialo sa toho jednoducho príliš veľa a neostal čas na písanie.

Market Finesse 7-8/2022

Toto leto bolo iné ako mnohé pred ním. Spôsobili to ruská invázia na Ukrajine (držíme ukrajinskej armáde pri nádejnom vytláčaní ruského agresora palce), energetická kríza a, samozrejme, slovenská vláda, ktorá svojimi vnútornými spormi „bavila“ občanov tejto krajiny aj na dovolenkách. Dokonca ani parlament nezasadá, čo ale nemusí byť nevyhnutne zlá správa, keďže najmä v neistých časoch je z ekonomického hľadiska často lepšie, keď si poslanci sedia na rukách, alebo si predĺžia letné prázdniny.

Market Finesse 6/2022

Milí priatelia,

začalo leto. Okrem extrémne horúceho počasia nám kropaje potu spôsobuje nielen naša vláda, ale aj európski úradníci. Tým v Európskej centrálnej banke sa darí pretrvávajúcou politikou nízkych úrokových sadzieb „kaziť“ euro do takej miery, že dolár bude čochvíľa silnejší než spoločná európska mena.

Market Finesse 5/2022

Milí priatelia,

na deň detí som sa stal krstným otcom. Nie, nejde o reakciu na vládnu finančnú podporu rodín, do rodiny nám pribudla nová kniha. Stal som sa krstným otcom knihy krstného otca INESSu a krstného otca knihy Zlé peniaze. Znie to zložito, ale je to jednoduché: v .klube pod lampou prebehol krst novej knihy rozhovorov českého profesora ekonómie Josefa Šímu a historičky Moniky Rybovej, spojený s diskusiou o knihe.

Market Finesse 4/2022

Tieto riadky píšem vo Varšave. Som s kolegyňami na podujatí, ktoré sa malo už v roku 2020 uskutočniť v Kyjeve. Pandémia nedovolila. Na začiatku tohto roka sa rozhodlo, že sa po uvoľnení pandemických opatrení konečne v Kyjeve uskutoční. Putin nedovolil.

Market Finesse 3/2022

Mesiac dozadu si mnohí pred obrazovkami televízorov alebo počítačov mysleli, že Putin dostane rozum a ruská invázia na Ukrajine bude len krátka epizóda s istými ekonomickými škodami (a samozrejme stratami na životoch) ale relatívne uspokojivým koncom a návratom vtedy desiatok tisícov utečencov naspäť na rodnú ukrajinskú hrudu. Ešte aj Putin sám sa domnieval, že jeho Barbarossa 21. storočia bude trvať len pár dní.

Stránky

Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards