Minimálna mzda v SR: zamestnávatelia platia viac, zamestnanci dostávajú menej

Na Slovensku znova prebieha diskusia o zvyšovaní minimálnej mzdy. Túto diskusiu je však potrebné zasadiť do kontextu. Vzhľadom na nedávne výrazné zvyšovanie minimálnej mzdy a negatívne dopady, ktoré to prinieslo, navrhujeme: Namiesto zvyšovania minimálnej mzdy zavedenie odpočítateľnej položky na sociálne odvody nízkopríjmových zamestnancov.

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.

Únia chce mať slovo pri minimálnej mzde

V Európskom parlamente bola schválená smernica, ktorá zavádza povinnosť pre členské krajiny zaviesť “adekvátnu minimálnu mzdu”. To podľa EÚ znamená, že minimálna mzda má dosahovať 50% priemernej mzdy, resp. 60 % mediánovej mzdy alebo má byť dostatočne vysoká na pokrytie nákladov na vybrané tovary a služby.

To kde sme? Zamestnávatelia chcú vyššiu minimálnu mzdu

Odpoveď je, že sme pravdepodobne vo väčšom meste na západnom alebo severnom Slovensku v nejakom priemyselnom podniku, ktorý zamestnáva vzdelaných ľudí v produktívnom veku. Toto je situácia, kde výraznejší nárast minimálnej mzdy neriešia. Vyplácajú totižto svojim zamestnancom nadpriemerné mzdy. Minimálnu mzdu tam zarábajú maximálne tak zamestnanci verejného sektora.

Triler menom minimálna mzda

Textov o minimálnej mzde ste za posledné roky už určite čítali kopy. Sľubujem vám, že tento bude iný. Okrem štatistík opisujúcich aká zlá je situácia v niektorých regiónoch Slovenska, sa pokúsim vysvetliť, prečo zamestnávatelia otočili o 180 stupňov a tento rok presadili zvýšenie minimálnej mzdy dokonca nad rámec automatu. A ako analytici ministra financií spísali štúdiu, ktorá na dátach ukazuje, že minimálna mzda spôsobuje sociálnu tragédiu v chudobných okresoch, ale nikto sa o tejto štúdii nedozvedel. Zdá sa, že ani samotný minister financií.

Šarlatán kričí: chyťte šarlatána!

Nezvyknem reagovať na emotívne a útočné reakcie na moje texty. Väčšinou v nich totižto autori v tom lepšom prípade ventilujú svoje ideologické predsudky alebo v horšom svoje osobné animozity. Keď som si však prečítal text „Keď sa štúdií a štatistík zmocnia šarlatáni“ od Jakuba Dovčíka, musel som aspoň v tomto jednom prípade zmeniť svoj postoj. Nie preto, že by jeho text nebol emotívny a útočný. Ale preto, lebo sa oháňa sofistikovanými výrazmi a hľadaním pravdy, a potom spraví škôlkarskú chybu a pravdepodobne vedome zavádza.

Cieľom sú vyššie čisté príjmy, nie vyššia minimálna mzda

Všetci chceme, aby Slováci mali vyššie mzdy. Otázka nie je „či“, ale „ako“. Na Slovensku medzi politikmi a verejnosťou panuje presvedčenie, že pomôže zvyšovanie minimálnej mzdy. Na prvé počutie to znie ako logický plán. Zakážeme vyplácať nízke mzdy a podnikatelia budú musieť vyplácať vyššie. Kiežby sa dal blahobyt v spoločnosti budovať takto jednoducho!

Stránky

Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards