Neexistuje zlý štýl vzdelávania, iba zlé školy

Ako má vyzerať dobré vzdelávanie? Zoberte si obrázok triedy, kde za sebou sedí 30 žiakov. Je v nej také ticho, že by ste počuli zlomiť sa hrot ceruzky. Všetci žiaci počúvajú výklad učiteľky, ktorá explicitne vysvetľuje preberanú látku a následne vyzve žiakov, aby si otvorili cvičné zošity a skúsili spraviť úlohu na strane 34.

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.

Ekonomický base camp 2022

INESS organizoval 13. – 16. októbra 2022 prvý ročník Ekonomického base campu (EBC). 4-dňového vzdelávacieho seminára, zameraného na témy, ktoré aktuálne hýbu ekonomickým svetom, sa zúčastnilo 33 študentov stredných a vysokých škôl v penzióne Maxim v Bojniciach.
 

Keď stretne praveký mozog učivo 21. storočia

Naposledy som písal o antropologickom výskume paleo-vzdelávania lovcov a zberačov. Je založené na pozorovaní, imitovaní a hraní sa vo vekovo zmiešanom kolektíve. Využíva to, že deti majú evolúciou vytvorené inštinkty na nasávanie lokálnej kultúry, pričom od rodičov sa neočakáva žiadna iniciatíva a inštrukcie, ale len transparentnosť a autonómia pre deti. Z tohto pozorovania spravil Peter Gray záver, že deti sa najlepšie budú učiť v slobodnom prostredí, pričom dnešné školy sú, naopak, antitézou paleo-vzdelávania.

Potrebujeme McDonald’s vo vzdelávaní

Na svete existujú dva typy ľudí – tí, ktorí majú radi firmu McDonald’s, a tí, ktorí neštudovali ekonómiu. McDonald’s je krásna ukážka sily optimalizácie procesov, ktorá vedie k vysokej efektivite a následne k obľúbenosti medzi zákazníkmi. Legendárny cheeseburger dokonca ekonómovia vyhlásili za „najlacnejšie a najvýživnejšie jedlo v histórii ľudstva“.

Vo vzdelávaní na dĺžke záleží

Keď sa povie „inovatívne zlepšenie“, ľudia si hneď predstavia autá, ktoré netreba šoférovať; lieky, ktoré vyliečia neliečiteľnú chorobu alebo zeleninu, ktorá chutí ako mäso. Dôležitou inováciou však môže byť aj relatívne nezaujímavá vec ako skrátenie času. Napríklad na prepravu z bodu A do bodu B, alebo na dopestovanie plodov z rastliny, alebo na nutný pobyt v nemocnici po zákroku.

Ako na platy učiteľov: rýchlo a lacno

Mnohí zamestnanci sa práve teraz presviedčajú o tom, že vysoká inflácia automaticky nevytvára nárok na vysoký rast miezd. Podľa najnovších dát Štatistického úradu väčšine povolaní už reálne zárobky pre infláciu klesajú. Inflácia je daň a niekto ju bude musieť zaplatiť. A žiaľ, budú to aj zamestnanci.

Stránky

Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards