Hromadná pripomienka posilní ochranu vlastníckych práv

Minuloročná hromadná pripomienka k návrhu zákona o vyvlastňovaní povedie k silnejšej ochrane vlastníckych práv v rámci vyvlastňovacieho konania.

Hromadná pripomienka posilní ochranu vlastníckych práv

20.1.2015 sa na Ministerstve dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR uskutočnilo rozporové konanie k návrhu zákona o vyvlastňovaní pozemkov a stavieb. Hromadnú pripomienku verejnosti v auguste minulého roku podporilo vyše 900 občanov. Výsledkom dnešného rokovania so zástupcami signatárov hromadnej pripomienky je, že ministerstvo plne akceptovalo 17 z 28 bodov hromadnej pripomienky. V štyroch bodoch bolo dosiahnuté kompromisné riešenie, na ktorom sa zhodli obe strany. V dvoch bodoch zástupcovia verejnosti uznali argumentáciu zástupcov ministerstva a pripomienku stiahli. Rozpor nebol odstránený pri piatich bodoch.

Ministerstvo akceptovalo požiadavky, aby všetky účely vyvlastňovania vo verejnom záujme boli vymenované priamo v zákone, nielen prostredníctvom odkazu na osobitné zákony. Súhlasilo aj s tým, aby sa zachovala možnosť, že za vyvlastňovanú nehnuteľnosť nebude poskytnutá iba finančná náhrada, ale aj náhradná nehnuteľnosť. Viaceré z akceptovaných bodov hromadnej pripomienky posilňujú ochranu a procesné práva vlastníkov vyvlastňovaných nehnuteľností a ďalších osôb, ktorých práva sú vyvlastňovaním dotknuté (dostatočne dlhé lehoty pre procesné úkony, garantovanie možnosti uplatňovania ich práv, vylúčenie možnosti náhradného doručovania vyvlastňovanému), a zvyšujú informovanosť verejnosti o vyvlastňovacom konaní uverejňovaním informácií na úradných tabuliach a webových sídlach obcí.

Ministerstvo neakceptovalo požiadavku na zrušenie zákona o niektorých opatreniach týkajúcich sa prípravy významných investícií, ktorý umožňuje vyvlastňovať v súkromnom, nie verejnom záujme, ako to predpokladá ústava. Rovnako ministerstvo odmietlo požiadavku zrušiť zákony, ktoré upravujú vyvlastňovanie v zrýchlenom režime pri výstavbe diaľnic.

Na rozporovom konaní sa za signatárov hromadnej pripomienky zúčastnili Renáta Minová (Hestia, o.z.), Richard Ďurana (INESS) a Ondrej Dostál (OKS).

Návrh zákona by sa mal dostať na rokovanie vlády vo februári.

Znenie hromadnej pripomienky:
http://www.changenet.sk/?section=kampane&x=781894

Ondrej Dostál, OKS
Richard Ďurana, INESS

 

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards