Záporné ražobné vo Venezuele

Venezuela je po Severnej Kórei a vojnami zničených štátoch ako Irak či Sýria krajinou s najhoršou ekonomikou na svete. Aktuálna situácia prináša značné materiálne utrpenie jej obyvateľom, no útechou im môže byť, že venezuelské ekonomické paradoxy zabávajú zvyšok sveta.
 

Záporné ražobné vo Venezuele

Hlavnou témou je vysoká inflácia, ktorá dosahuje 70 % mesačne. Tempo je tak vysoké, že banky prestávajú stíhať nastavovať bankomaty na vydávanie stále vyšších nominálnych súm. Objavujú sa momenty, že najvyššia suma akú bankomat vydá, má v prepočte hodnotu 1,5 amerického dolára.

Ešte vtipnejšie je, že hodnota kovu v minciach ďaleko prevyšuje ich monetárnu hodnotu. Ako trefne poznamenal magazín Forbes, vykradnúť banku vo Venezuele je dnes nezmysel, stačí si vymeniť bankovky za mince. Pomer hodnôt je rôzny (podľa nominálu mince a jej hmotnosti), pri „najvýhodnejších“ minciach dosahuje až 1:20. To znamená, že môžete v banke vymeniť bankovky v hodnote 100 dolárov za mince, tie následne roztaviť a kov predať za 2 000 dolárov. Samozrejme, teoreticky, pri masovejšom aplikovaní tohto postupu by miestne banky veľmi rýchlo prišli o zásoby mincí (a vy zásahom polície o slobodu, či život).

Táto situácia sa nazýva záporné ražobné, keď centrálna banka „predáva“ do ekonomiky peniaze za cenu nižšiu, ako je odpadová cena materiálu (ražobné býva v drvivej väčšine kladné a je príjmom centrálnej banky).

Vláde prezidenta Madura sa prirodzene šírenie správ o inflácii nepáči, keďže oficiálny obraz stavu venezuelskej ekonomiky je trocha (dosť) iný. Preto si poslanec Alemán posťažoval, že venezuelská vláda ľudu nemá pod kontrolou servery Google a Firefoxu. Avšak venezuelské Ministerstvo vedy, technológií a inovácií už pracuje na metódach, ako pomocou venezuelských satelitov zaistiť „nezávislosť a kontrolu nad situáciou.“

Devízové rezervy zatiaľ poklesli pod 17 miliárd dolárov (napr. Rusko má zhruba 20-násobok) a z krajiny sa strácajú tempom pol miliardy týždenne. Na jeseň čaká krajinu splátka dlhu vo výške 5 miliárd dolárov. Svet si tak po čase bude môcť užiť ďalší významnejší bankrot vďaka zlým peniazom.

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards