Lipový čaj nelieči

Keď ste mali chrípku, mama vám uvarila lipový čaj, tak ako jej ho varila vaša babka a jej prababka. Bez klinických štúdii a vedeckých grantov, bylinky niekedy pomohli, niekedy nie. 

Lipový čaj nelieči

Dnes má právo povedať čo je liečivé a čo nie jedine a výhradne Brusel. Smernica 1924/2006 (s mnohými ďalšími úpravami) zaviedla byrokratický systém na výživové a zdravotné tvrdenia o výrobkoch. Presne určuje, ktoré potraviny môžu o sebe tvrdiť, že majú veľa vlákniny, či menej cukru. To všetko samozrejme zabalené do obálky s názvom ochrana spotrebiteľa.

Ešte tvrdšie podmienky sú pri tvrdeniach, ktoré Komisia zarodila do kategórie „zdravotné“. Tie musia byť najskôr zaslané Komisii, ktorá ich po posúdení a konzultáciách z EFSA 9European Food Safety Authority) zaradí do registra. Kľúčové samozrejme je, či je dané zdravotné tvrdenie vedecky dokázané. A tak sa Šaratica aj Vincentka musia predávať ako bežná potravina, hoci majú nespochybniteľné zdravotné účinky. No tie bez klinických testov v očiach komisie „neexistujú“.

Klinické testy pritom nie sú žiadnou zárukou.  Problematika ľudského metabolizmu je mimoriadne komplikovaná a jednoznačné vedecké závery neexistujú takmer k ničomu, nech sú to napríklad základné otázky stravovania ako konzumácia soli alebo prínosy nízkotučnej diéty,

Jedna z úprav sa týka označovania liečiv a zasiahla najmä byliny a výrobky z nich. Tie už nemôžu udávať žiadne zdravotné benefity v popise. Samozrejme, zázračné čínske byliny liečiace osem druhov rakoviny sú asi sotva dôveryhodné. No to nie sú ani mnohé oficiálne schválené lieky. Len v roku 2005 bolo v USA oficiálne zaznamenaných 15 107 úmrtí spôsobených vedľajšími účinkami lieku. Dostali sme sa tak do situácie, keď aj v tej najintímnejšej oblasti, akou je starosť o vlastné zdravie, máme právo na jediné správne informácie – tie z Bruselu, podporené schváleným farmaceutickým výskumom a financované? Doplňte sami.  Palivom pre konšpiračné teórie určite bude aj fakt, že priemyslu homeopatických liečiv sa na počudovanie takéto tvrdé podmienky netýkajú.

Lenže ľudský um je ako rieka, byrokratické prekážky obtečie. Rôzne stránky ponúkajúce také či onaké byliny to väčšinou promptne vyriešili oddelením e-shopov a popisov, ktoré teraz môžete nájsť v rôznych encyklopedických sekciách (hoci priamo linkovať na ne z produktu je zakázané).

 Niektoré stránky to spravili ešte elegantnejšie, popis upravili taktoMátová směs. Když piji tento čaj, mám potíže s krevním tlakem a oběhem nebo mě kleply pepky, jsem plný infarktů, neprokrvených končetin, pískání v uších, padání při narovnání, angínu pektoris a funím do schodů jako sentinel. Když mi srdce buší, jak chce, vlastním bércák, křečák a hemeroid, jsem plešat, tlust a po těle pln keříčků žilek a otoků, mám motání hlavy, její bolení i migrénu, sklerózu, rudé a unavené oči, červený nos i tvář. A když si konečně vzpomenu, že něco, tak to hned zapomenu, že nic.

Úradník je spokojný, svoju úlohu splnil a môže ísť na obed, obchodník strávi víkend prepisovaním stránky a spotrebiteľ je na tom skoro tak isto, len musí stráviť čas lúštením zakamuflovaných popisov. Udržiavanie zdravia je tŕnistá cesta plná pokusov a omylov a ako sa vraví, absencia dôkazu efektu nie je dôkazom absencie efektu. Podporovať by sme mali kritické myslenie, ktoré nazerá so zdravou skepsou na liečivé účinky výťažku z jednorožca, ale aj na obvoďáka predpisujúceho jedno antibiotikum za druhým. Miesto toto rozhodovanie preberá centrálna autorita, v ktorej skutočné schopnosti a motivácie môžeme len ticho dúfať.

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards