Bol raz jeden úrad: SACR

V sérii článkov „Bol raz jeden úrad” vás chceme zoznámiť s niektorými zo 7 000 štátnych rozpočtových a príspevkových organzácií.

 

Bol raz jeden úrad: SACR

Tentokrát sme vybrali SACRSlovenskú agentúru pre cestovný ruch. SACR je štátna príspevková organizácia špecializovaná na marketing a štátnu propagáciu cestovného ruchu Slovenskej republiky. SACR má propagovať Slovensko ako cieľovú krajinu cestovného ruchu a prispeivať k pozitívnemu obrazu Slovenska v zahraničí. Patrí do zriaďovateľskej pôsobnosti Ministerstva dopravy SR.

Celkové výdavky organizácie v roku 2011 dosiahli 10 649 078 eur. Oproti roku 2010 došlo k ich nárastu o  milión eur. Okrem dotácie zo štátneho rozpočtu vo výške vyše 5 miliónov eur má úrad k dispozícii aj príjmy z majetku a z EÚ. Osobné náklady dosiahli 2 326 575 eur. Z 95 zamestnancov organizácie sú 33 riadiaci pracovníci. Priemerná mzda zamestnanca (základná mzda s odmenami a príplatkami) tak dosiahla 1667 eur.

SACR je spájaná s viacerými prípadmi plytvania a klientelizmu. V minulom roku napríklad financovala formát televíznej relácie na propagovanie dovoleniek na Slovensku za 420 tisíc eur. Tvorcov programu vybrala sama bez výberového konania. Rovnako tiež podľa ministerstva dopravy podpísala zmluvu za prenájom Olympijského domu za 600 tisíc libier v rozpore so zákonom.

Okrem otáznej efektívnosti SACR ja na mieste aj otázka, či by mal mať propagáciu Slovenska na starosti štátny úrad financovaný z daní. Na propagácii našej krajiny v zahraničí by mali mať záujem najmä slovenské firmy, ktoré môžu profitovať z obchodu a turistického ruchu. Marketing je bežnou súčasťou podnikateľských aktivít a každá firma si môže sama zrátať, aké sú jej benefity z takejto činnosti, a ako propagáciu zabezpečiť čo najefektívnejším spôsobom.
 

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards