Zelenú energiu áno, ale nie lacnú!

Produkcia elektriny z obnoviteľných zdrojov je jedným z leitmotívov bruselskej politiky.

Zelenú energiu áno, ale nie lacnú!

Spoznávame to nielen neustále rastúcim počtom solárnych panelov na našich stráňach, ale aj rastúcimi účtami za elektrinu. Obnoviteľné zdroje energie sú totiž pekelne drahé a výroba elektriny z nich nie je v trhových podmienkach ekonomická. Preto sa producenti dotujú špeciálnou sadzbou, ktorá sa potom účtuje všetkým spotrebiteľom elektriny pod krycím menom tarifa za prevádzku systému.

Podobná situácia je aj v iných európskych krajinách. Nečakane prudký rozvoj štedro zadotovaných solárnych elektrární pred pár rokmi zamotal hlavu českej vláde a dokonca aj tradične zelení Nemci začínajú reptať nad cenami elektriny. Jednoducho, solárne panely sú drahé a niekto to musí zaplatiť. Ale čo by sme neurobili pre matičku prírodu, to je predsa to hlavné?

V tom prípade je však nepochopiteľný aktuálny krok Bruselu. Ten obvinil Čínu, že predáva solárne panely do Európy pod nákladmi (teda vykonáva tzv. cenový dumping) a rozhodol sa uvaliť na ne 11,8% clo, ktoré má v prípade, že Čína s dumpingom neskončí, narásť až na 47,6%.

Čítate dobre. Čínski pracujúci sa vraj rozhodli  zadotovať výrobu solárnych panelov (alebo to len dokážu lacnejšie ako my) a prispieť tak k plneniu environmentálnych cieľov v Európe a zároveň spomaliť nárast cien elektriny pre európskych spotrebiteľov. Miesto toho, aby sme na ďaleký východ poslali ďakovnú delegáciu, zaviedli sme na nich clo.

Argumentom je to, že lacné solárne panely z Číny škodia európsky producentom. A sme doma – hlavným cieľom „zelenej“ politiky nie je dosahovať nejaké environmentálne ciele, ale zaistiť biznis pre vybraté skupiny producentov rôznych „zelených“ tovarov a služieb, samozrejme na úkor nás všetkých, ktorí sme zákonom nútení ich nakupovať.

Okrem toho, že zavedenie ciel na solárne panely spôsobí zvýšenie ich cien a ďalej predraží elektrinu, bude mať ešte jeden vážnejší dôvod – môže rozpútať obchodnú vojnu. Čína už ohlásila, že preskúma dovozy európskeho vína.
 

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards