Neposlušní zlatí chlapci, hliník a voľný trh

Americká investičná banka skupovaním skladov a logistickými fintami  údajne vyvolávala zdanie nedostatku hliníka.

Neposlušní zlatí chlapci, hliník a voľný trh

Manipulácie mali umelo zvyšovať cenu kovu a za hliníkovú plechovku čierneho amerického šampanského tak ľudia zaplatili o jednu desatinu centu viac.

V diaľke už počuť ťukot klávesníc spravodlivo nasrdených autorov píšucich ďalší antikapitalistický blog, volajúcich po morálnej očiste (tento-krát už ozajstnej) a hlavne po implementovaní tretej cesty - spútaní zúriaceho slobodného trhu racionálnou a efektívnou (!)reguláciou. Otvorene volať po návrate socializmu už totiž pri ľuďoch, ktorí niekedy v živote jedli kubánske pomaranče, nefunguje.

Patetické, smutné a hlavne komické. Ak by ten trh bol naozaj nespútaný, táto investičná banka by sa dnes už pravdepodobne škvarila v kapitalistickom pekle – jednoducho by nebola.

V kapitalizme by totiž počas krízy nemohli dostať  za pomoci ich bývalého partnera (vtedy v úlohe ministra financií) darom 13 miliárd dolárov daňových poplatníkov ako kompenzáciu za hlúpe investície  v AIG.  Iba v socializme pre bohatých sú k dispozícií sukne štátnej centrálnej banky,  pod ktoré sa bežali títo novodobí „vládcovia vesmíru“, ako malí vystrašení chlapci schovať, keď im začalo byť prihorúco od požiaru, ktorí sami pomohli založiť. Na voľnom trhu by nebolo  komu v septembri 2008 podať žiadosť na transformáciu z investičnej na klasickú banku, len aby získali prístup k likviditným programom FEDu a mohli sa pevne prisať na prsník centrálnej banky. Aj vďaka týmto úverom zadarmo v celkovej výške takmer 600 miliárd dolárov si títo „finančnícki géniovia“  o dva roky neskôr mohli uličnícky vyplatiť rekordné odmeny. A s kým bankujete vy? Investičnej banke, ktorej jeden bývalý partner riadi New Yorkský Fed, druhý ECB a tretí Bank of England jednoducho ide karta. Len to prosím nenazývajte kapitalizmom.

Sme, 11.8.2013

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards