Bločková lotéria alebo automaty?

So záverom septembra prišlo aj prvé žrebovanie bločkovej lotérie. Vyrátali sme k nemu zopár zaujímavých čísel.

Bločková lotéria alebo automaty?

Argumentov poukazujúcich na nezmyselnosť tejto zábavky zaznelo nespočet. Registrovať sa budú najmä bločky z prevádzok, kde je ich vydávanie už dnes takmer 100 % (obzvlášť po zapojení veľkých reťazcov) a u prichytených hriešnikov (dosiaľ 450 podnetov) pôjde v rozmeroch výberu DPH o muchy.

Lotéria nijak nerieši „DPH kolotoče“, teda neoprávnené nadmerné odpočty DPH. V tých sa na rozdiel od bezbločkovej predajne hot-dogov v unimobunke pri jazere  točia desiatky až stovky miliónov eur. Je možné, že zvýšený výber DPH ani nepokryje náklady na lotériu, to sa však nikdy nedozvieme, keďže vláda nestanovila pre lotériu žiadne kvantifikované ciele, ktoré by sa mohli po čase skontrolovať.

Hravosť obyvateľstva sa však nezaprela a tak máme po 14 dňoch asi 7 miliónov registrovaných bločkov od štvrť milióna hráčov. To je asi 5% celkového počtu vydaných bločkov. Kedže sa jedná v prvom rade o zábavu, skúsme si zrátať pár zábavných čísel. Každých 14 dní sa žrebuje 10 finančných výhier a pre zjednodušenie 4 autá (reálne raz mesačne 8), čiže šanca jedného zaregistrovaného bločku na výhru je asi 1:500 000. To je asi taká šanca, že vás počas roka zasiahne blesk.

Hodnota výhier je asi 60 000 eur (pri cene automobilu 10 000 eur), štatisticky je tak návratnosť na 1 bloček niečo menej ako 0,9 centu. Online registrácia je zadarmo, no platenú možnosť registrácie cez SMS a zberne Tiposu využili pravdepodobne desiatky tisíc ľudí.  Cena SMS je 15 centov, teda teoretická dlhodobá návratnosť je pre hráča posielajúceho bločky SMS správou 6 %. Cena v zberni je 20 centov, čo návratnosť znižuje na 4,5%. Ak by ste hrali nekonečne dlho, z každého vloženého eura sa vám vráti 4,5 centu. Pre ilustráciu, výherné automaty majú zákonom stanovenú minimálnu návratnosť 70%, teda z dlhodobého hľadiska musia z každého eura vrátiť 70 centov. V realite však návratnosť jednorukých banditov neraz prekračuje aj 90%. Ak zamýšľate využiť jednu z platených foriem registrácie dúfajúc vo výhru a nie zlepšenie povedomia o platení DPH, tak je pre vás výhodnejšie tie peniaze nahádzať do automatu.

On-line registrácia nestojí žiadne peniaze, ale stojí čas. Registrácia jedného bločka si vyžaduje zhruba 40 úderov (počet zadaných číslic a iných znakov). To si u mediánového užívateľa vyžaduje asi 13 sekúnd, ďalších 7 sekúnd pridajme ako časový náklad na otvorenie stránky, kontrolu, odoslanie a fyzické uloženie bločku v škatuli od topánok.

Pri 7 miliónoch registrovaných bločkov (automaticky bolo zatiaľ registrovaných len pár tisíc bločkov) to je 38 889 hodín času stráveného registrovaním bločku. Podľa Eurostatu bola priemerná produktivita pracovnej sily na odpracovanú hodinu v roku 2012 na Slovensku 12,9 eur. Ak by sme miesto registrácie bločkov venovali ten istý čas produktívnej činnosti, zvýšilo by sa slovenské HDP za 14 dní o dodatočných 500 000 eur, alebo o 12 miliónov eur ročne. Ide samozrejme o zjednodušujúci prepočet, kde neuvažujeme o nepracujúcich dôchodcoch, a nepripúšťame, že by sa súťažiaci registrovali počas pracovnej doby. Ak ale máte potrebu zapojiť sa  a chcete zlepšiť túto krajinu, venujte miesto registrácie bločku 20 sekúnd napríklad zodvihnutiu pár odpadkov v parku. Krajina z toho bude mať väčší osoh a vy máte šancu, že pri tom objavíte stratenú dvojeurovku a budete mať návratnosť možno vyššiu, ako účastníci lotérie.

 

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards