Výročná prednáška Dr. Seana Gabba

V priestoroch Zámockého pivovaru v utorok 12.8. 2014 INESS zorganizoval verejnú výročnú prednášku Dr. Seana Gabba, riaditeľa britskej The Libertarian Alliance, jedného z najznámejších zástancov slobody v Európe a tiež známeho autora bestsellerov historickej fikcie, ktorého knihy (pod pseudonymom Richard Blake) sú dostupné aj v slovenských prekladoch.
 

Výročná prednáška Dr. Seana Gabba

Prednáška mala názov:

National Sovereignty or EU Membership: Which is the Least Bad Option? a Dr. Gabb v nej predstavil diskusne podnetnú alternatívu k tradičnému britskému euroskepticizmu, ktorý zastáva značná časť protrhových intelektuálov z ostrovov. tí ju považovali za socialistický, alebo aspoň korporativistický projekt.

Zameriavali sa na jej inklináciu zvyšovať mieru regulácie a daňové sadzby a jej oddanosť environmentálnym nepravdám ohľadom globálneho otepľovania. Existuje však aj argument proti tejto nevraživosti. Európska únia ako taká nie je liberálny projekt. Skeptici mali tendenciu predpokladať, že bez nej by členské štáty boli liberálnejšie. Toto sa javí v mnohých prípadoch ako nereálny predpoklad. Podľa Dr. Gabba je ohrozenie slobody ľudí zo strany domácich záujmových skupín často krát väčšie, ako zo strany Bruselu.

Sprievodný text k prednáške si v anglickom jazyku môžete prečítať tu.

Aj vďaka tejto zaujímavej téme si na prednášku v strede leta počas dovolenkového obdobia našlo 25 poslucháčov, medzi nimi aj novinári a predstaviteľov biznisu. Odmenou im okrem prednášky bol aj darček v podobe najnovšej knihy Dr. Seana Gabba aj s autorovým podpisom.

Mediálnym partnerom bol portál Aktuality.sk

Fotogaléria z podujatia:

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards