Seminár rakúskej ekonómie IX. – Ďalšia kríza pred dverami?

V dňoch 14. – 17. 11. 2019 sa už tradične v priestoroch Kaštieľa Mojmírovce uskutočnil deviaty ročník Seminára rakúskej ekonómie (SREK), ktorý organizuje INESS. Hostili sme 25 študentov aj pracujúcich z rôznych kútov Slovenska, ktorí mali možnosť počúvať a diskutovať s lektormi nielen zo slovenského prostredia.

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.

Eurokríza: Hrozivý koniec nenastane

V dňoch 13-16. októbra sa uskutoční siedmy ročník Seminára rakúskej ekonómie. Hlavnou hviezdou podujatia bude nemecký prof. Guido Hülsmann, jeden z najvýznamnejších predstaviteľov prúdu ekonomického myslenia s názvom rakúska ekonomická škola. Ekonómovia tohto prúdu ako jediní predpovedali poslednú finančnú a ekonomickú krízu. Prof. Hülsmann bude prednášať o etike výnosov z kapitálu, politickej ekonómii likvidity, či o monetárnych intervenciách. Prinášame vám preklad staršieho rozhovoru, ktorý poskytol pre Die Freie Welt v septembri 2014.

Rakúska ekonómia v tom už nie je sama

Rakúska ekonómia ako vetva ekonomického myslenia sa od dnešného mainstreamu odtrhla na začiatku 20. storočia. Odvtedy sa do veľkej miery vyvíjala ako samostatný smer ekonomického výskumu. Predovšetkým v 2. polovici 20. storočia zažila svoje znovu zrodenie, keď v 80. rokoch vyhral Friedrich von Hayek Nobelovu cenu a čoraz viac vedcov sa začalo venovať tomuto ekonomickému smeru. Aj napriek tomu však rakúska ekonómia ostávala na okraji ekonomickej vedy a štandardní ekonómovia sa na ňu pozerali skôr s dešpektom (niektorí ju dokonca automaticky spájajú s libertarianizmom, čo je v politicko-filozofický smer, zatiaľ čo rakúska škola je bezhodnotový vedecko-výskumný program).

Vlaky zadarmo - déjà vu reálneho socializmu

Ekonóm a nositeľ Nobelovej ceny Milton Friedman je chronicky známy popularizáciou výroku, že “obed zadarmo neexistuje”. V kontexte aktuálneho balíčka sociálnych opatrení aplikovaného na Slovensku preskúmajme či môžu dlhodobo existovať „vlaky zadarmo“ a čo toto opatrenie prináša ekonomickým aktérom – domácnostiam, podnikom a vláde (politikom).

Stránky

Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards