Eurokríza: Hrozivý koniec nenastane

V dňoch 13-16. októbra sa uskutoční siedmy ročník Seminára rakúskej ekonómie. Hlavnou hviezdou podujatia bude nemecký prof. Guido Hülsmann, jeden z najvýznamnejších predstaviteľov prúdu ekonomického myslenia s názvom rakúska ekonomická škola. Ekonómovia tohto prúdu ako jediní predpovedali poslednú finančnú a ekonomickú krízu. Prof. Hülsmann bude prednášať o etike výnosov z kapitálu, politickej ekonómii likvidity, či o monetárnych intervenciách. Prinášame vám preklad staršieho rozhovoru, ktorý poskytol pre Die Freie Welt v septembri 2014.

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.

Krízy, recesie alebo paniky? Za to môžu zlé peniaze

 Dnešné peniaze zneužívajú politici a bankári na svoje ciele. A všetko to nakoniec platia bežní ľudia.

Od samého začiatku kritizoval finančnú pomoc pre Grécko a presne predpovedal, že nebude úspešná. Neverí spoločnej európskej mene, ktorá tu o 50 rokov podľa neho nebude v dnešnej podobe. Za všetkými krízami a panikami vo svetovom hospodárstve vidí spoločného menovateľa. Keďže tomu obyčajní ľudia, ale aj veľa odborníkov, nerozumie, rozhodol sa napísať o tom knihu. Jej vydanie podporilo na internete finančne oveľa viac ľudí, než prvotne autor plánoval. Analytik inštitútu INESS Juraj Karpiš.

Trh zachraňuje grécke firmy

Kapitálové kontroly Grékom pripomenuli, ako veľmi je dnešný svet závislý na hladkom chode finančného systému. Gréci boli postupne odrezaní od väčšiny služieb, vyžadujúcich online platby. Niektoré, ako rezervácia leteniek či ubytovania, sa dajú obísť využitím lokálnych agentúr, či platbou v hotovosti na mieste.

Dôsledky vidíme, na príčiny nezabudnime

Dvanásť miliárd eur za olympijské hry. Nové letisko, rozšírenie metra, nový električkový systém v Aténach, gigantické múzeum pod Akropolou. Nákup 330 tankov Leopard, 40 stíhačiek F-16 za viac ako 3 miliardy dolárov... Jednoducho grécki politici v minulej dekáde pripomínali Bohumila Stejskala z legendárnej českej komédie, ktorý neváhal kúpiť hoci aj kolotoč.

Stránky

Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards