Haló, aj nezamestnanosť zabíja

V USA stratilo prácu v priebehu dvoch týždňov viac ako 6 mil. ľudí. V susednom Rakúsku vzrástla nezamestnanosť zo 4% na 12%. Na Slovensku máme stále platný zákon, podľa ktorého budúci rok vzrastie minimálna mzda o rekordných 12,5%. Nikto to ešte nepovedal nahlas, ale pod rúškom tmy sa u nás odohráva to isté ako v Rakúsku. Od paniky nás delí len pomalosť vykazovania štatistík úradmi a hrubý zákonník práce. Skôr či neskôr sa však budeme musieť pozrieť novej realite do očí. Čo potom?

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.

Slovenská nezamestnanosť v 4 grafoch

Nezamestnanosť na Slovensku má svoju špecifickú štruktúru. Veľkú jej časť tvoria dlhodobo nezamestnaní (nezamestnaní viac ako rok). V rokoch 2007-2008, keď sme mali najnižšiu mieru nezamestnanosti v histórii (pod 10 %), sa vyšplhal podiel dlhodobo nezamestnaných na celkovej nezamestnanosti nad 70 %. Rekordné číslo v rámci EÚ.

Čo nám vlastne vraví model?

Ekonometricky sa už dá zmerať všetko, aj to, či ste šťastnejší pri pohľade na štátnu diaľnicu, alebo súkromnú cestu. Samozrejme, ekonometricky sa dá merať aj to, čo má vplyv na dlhodobú alebo štrukturálnu nezamestnanosť. Tí opatrnejší síce radšej používajú slovo odhadovať, ale ekonómovia ho radi nemajú (veď kto by sa trápil zdôrazňovaním, že HDP sa nemeria, len odhaduje...).
 

 

Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards