Komu vadí 500-eurovka

Minule mi rukami prešiel Bin Ládin - tak vraj prezývajú 500-eurovú bankovku v šedej ekonomike. To potom švajčiarska tisícfrankovka s hodnotou približne 900 eur musí byť rovno Satan.

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.

Napnutá reťaz

O príbehu gréckej krízy sa už napísali knihy a určite ešte napíšu mnohé ďalšie. No nielen tie ekonomické o „zlých peniazoch“, ale aj politické o mnohoročnej strategickej hre. Je až fascinujúce sledovať, ako sa Trojka snaží udržať na reťazi svojich predstáv o cieľoch a prostriedkoch hospodárskej politike v Grécku a ako sa táto krajina snaží reťazou (a k nej pripevnenými miliardami európskych daňovníkov) šklbať.

Krízy, recesie alebo paniky? Za to môžu zlé peniaze

 Dnešné peniaze zneužívajú politici a bankári na svoje ciele. A všetko to nakoniec platia bežní ľudia.

Od samého začiatku kritizoval finančnú pomoc pre Grécko a presne predpovedal, že nebude úspešná. Neverí spoločnej európskej mene, ktorá tu o 50 rokov podľa neho nebude v dnešnej podobe. Za všetkými krízami a panikami vo svetovom hospodárstve vidí spoločného menovateľa. Keďže tomu obyčajní ľudia, ale aj veľa odborníkov, nerozumie, rozhodol sa napísať o tom knihu. Jej vydanie podporilo na internete finančne oveľa viac ľudí, než prvotne autor plánoval. Analytik inštitútu INESS Juraj Karpiš.

Dôsledky vidíme, na príčiny nezabudnime

Dvanásť miliárd eur za olympijské hry. Nové letisko, rozšírenie metra, nový električkový systém v Aténach, gigantické múzeum pod Akropolou. Nákup 330 tankov Leopard, 40 stíhačiek F-16 za viac ako 3 miliardy dolárov... Jednoducho grécki politici v minulej dekáde pripomínali Bohumila Stejskala z legendárnej českej komédie, ktorý neváhal kúpiť hoci aj kolotoč.

Stránky

Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards