Daň z tuku skončila v Dánsku fiaskom

Nový výskum britského Inštitútu  pre ekonomické záležitosti (IEA – Institute of Economic Affairs) potvrdzuje, že dane z tuku najviac postihujú najchudobnejších.

Daň z tuku skončila v Dánsku fiaskom

Zhrnutie:

Dánska daň z nasýtených tukov bola pri jej zavedení v októbri 2011 oslavovaná ako vlaková loď verejnej zdravotnej politiky, avšak bola zrušená po prejavení sa jej nechcených dopadov o 15 mesiacov neskôr. Táto štúdia skúma, ako táto politika prešla vývojom od jednohlasnej podpory v parlamente až po jej označenie za “neúnosné bremeno” pre Dánov.

Hospodárske dopady dane z nasýtených tukov boli takmer bez výnimky negatívne. Bol jej vyčítaný tlak na zvýšenie inflácie na 4,7 % v rámci roka, v ktorom reálne mzdy poklesli o 0,8 %. Veľa Dánov preskočilo na lacnejšie značky produktov, alebo išli nakupovať za hranice do Švédska alebo do Nemecka. Najmenej 10  % výnosov z dane z tukov bolo pohltených administratívnymi nákladmi a odhaduje sa, že táto daň stála Dánsko 1300 pracovných pozícií.

Daň z tuku má veľmi obmedzené dopady na konzumáciu “nezdravých” jedál. Jedna štúdia zistila, že iba 7 % obyvateľstva znížilo množstvo nakúpeného masla, smotany a syra. Iný prieskum zase ukázal, že 80% Dánov vôbec nezmenilo svoje nakupovacie návyky.

Daň na tuk bola vždy kontroverzná a časom sa stávala neobľúbenejšou. Námietky prichádzali od majiteľov podnikov, ale aj od odborových organizácií, politikov, novinárov a širokej verejnosti. Bola kritizovaná naprieč politickým spektrom za to, že robí chudobných ešte chudobnejšími. V októbri 2012 už bola táto daň považovaná 70-imi percentami Dánov za “zlú” alebo “veľmi zlú” a noviny ju bežne popisovali ako “neslávne známu”, “ohováranú”, či “nenávidenú”. Ministerka pre jedlo, poľnohospodárstvo a rybolov  Mette Gjerskov na konci roka 2012 priznala: “daň z tuku je v dlhom období jedna z najkritizovanejších politík”.

Dánska daň z tuku zostáva vedúcim príkladom ambicióznej politiky zameranej proti obezite vyskúšanej v skutočnom svete. Výsledky nenaplnili predpoklady počítačových ekonomických modelov zdravotníckych lobistov a tento zlyhaný experiment bol v zdravotníckych kruhoch zametený pod koberec. Dánski politici nakoniec zvážili tieto zanedbateľné prínosy pre zdravie ľudí oproti dokázateľným spoločenským a ekonomickým nákladom a rýchlo túto daň zrušili. Len málo ľuďom sa za ňou cnie.

Ekonomické a politické zlyhanie dane na tuk ponúka dôležitú lekciu tvorcom politík, ktorý by chceli zaviesť “zdravotné” dane na tuk, cukor, “nekvalitné potraviny” a bublinkové nápoje v Británii, ako aj inde. Ako skonštatovali iné štúdie, efekt takýchto politík na kalorický príjem a obezitu je pravdepodobne minimálny. Tieto dane sú vysoko regresívne, ekonomicky neefektívne a všeobecne nepopulárne. Hoci zostávajú populárnymi medzi mnohými zdravotnými aktivistami, podľa slov jedného dánskeho novinára to môže byť tým, že “lekári nepotrebujú byť znovuzvolení”.
 

Prebrané z Institute of Economic Affairs, 25.5.2013

Pre INESS preložil Tomáš Herda.
 

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards